In Memoriam

Dr. Psih. Iustinian Turcu

1950-2021

Maestrul în arta cuvântului a plecat dintre noi!

Cu regret anunțăm că astăzi a plecat dintre noi colegul și prietenul nostru doctor psiholog Iustinian Turcu.

O pierdere enorma pentru comunitatea românească de psihologie și psihoterapie, doctor psiholog Iustinian Turcu a fost un ambasador al binelui, un promotor al dezvoltării psihologiei romănești dedicând întreaga viață sănătății mintale.  A fost mentor pentru tinerele generații de psihologi și psihoterapeuți dăruind cu multă generozitate  toată experiența sa profesională.

Mai presus de toate a prețuit familia și s-a dăruit celor dragi în cel mai minunat mod, dăruind iubirea. Am primit de la doctor psiholog Iustinian Turcu un model de înțelepciune, echilibru, putere de a merge înainte, devotament și daruire.

Alegerea profesiei de psiholog a fost pentru domnia sa încununată de un parcurs academic complex cu dedicație pentru sănătatea mintală, cercetare și dezvoltarea psihologiei și psihoterapiei în România.  Începând cu studiile în 1972-1976 la Universitatea Al. I. Cuza, Iasi, Facultatea de Istorie-Filozofie, secția Psihologie-Sociologie, licența în Psihologie, continuând cu o carieră desăvârșită din 1976 pana in 2020 ca psiholog clinician principal al Centrul de Sănătate Mintală din cadrul Spitalului Județean de Urgențe, Bacau. Aici în calitate de profesionist în sănătate mintală în cadrul echipei a desfășurat o bogată activitate de psihodignoză, psihoterapie și de cercetare în depistarea factorilor de risc în bolile psihice, cu expertiză a capacității de muncă, expertiza medico-legala psihiatrică.

A fost  initiator și coordonator metodologic al unor studii experimentale în domeniul sănătății mintale publicând o serie de lucrări științifice.  Ia fost conferit în 2002 titlul științific de doctor în psihologie, în urma susținerii tezei cu tema “Psihoterapia familiei in debutul sindromului discordant” , coordonator științific, prof. univ. dr. Tiberiu Rudica, Univ. Al. I . Cuza, Iasi.  În 2012 a urmat studiile postdoctorale în domeniul  “ Expertiza medico-legala psihiatrica”, IML Iasi. A avut o carieră de excepție în competențele  profesionale atestate de Colegiul Psihologilor din România pe treapta de specializare psiholog principal, formator si supervizor în  psihologie clinica, consiliere psihologica si psihoterapie in hipnoza clinica si terapie ericksoniana; psihologia muncii si transporturi, psihologie aplicata in domeniul securitatii nationale.

A a dus o contribuție importantă în formarea și dezoltarea organizațiilor profesionale de psihologie și psihoterapie din România și enumerăm aici Asociația Psihologilor din România, Federația Română de Psihoterapie, Membru în Comitetului Director al Colegiului Psihologilor din Romania, membru în Comisia de Psihologie clinică și Psihoterapie și Comisia de Etică și Deontologie, președinte al filialei teritoriale Bacău a Colegiului Psihologilor din România; membru fondator, vice-președinte și formator în Asociația Română de Hipnoză Clinică, Relaxare și Terapie Ericksoniană, membru de onoare și formator al Institutului Român de Psihoterapie Integrativă, membru al Asociatiei Romane a Tulburarilor de Personalitate, membru al Asociației Balint din România, membru al Asociației Române de Somato-Terapie, membru al Școlii Europene de Psihoterapie Somato-Analitica, Strassbourg, Franța. Activitate didactică la Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacau, Departamentul de Pregatire a Personalului Didactic și la Facultatea de Știinte ale Mișcării, Sportului si Sănătății. Acestea sunt câteva experiențe profesionale care arată felul în care a ales să iși dedice viața oamenilor.

Recunoștință veșnică! Odihnă în Pace!

Dr. Psih. Mara Priceputu